Hvidvin er, for alt for mange mennesker noget, der bare drikkes mens man sidder og tænker på den rødvin, der vil blive serveret bagefter, hvilket er en stor skam, for hvidvine kan være både forfinede, elegante, komplekse og muskuløse vine, som giver lige så store oplevelser som rødvinene. Faktisk er det en billigere måde at prøve det sublime på, da nogle af verdens største hvide vine kan nydes for 3 - 400 kroner, mens de tilsvarende røde vine vil lette tegnebogen for adskillige tusinde.
Den fejl de fleste af os gør er, at servere vores hvidvin for kold. Når den hentes i køleskabet vil den oftest være 4 - 6˚C, men både duft og smag kommer først rigtig til sin ret hvis vinen er 5˚ varmere. En god tommelfingerregel er, at jo dyrere en hvidvin man serverer, jo lunere bør den serveres. De Italienske hvidvine er ingen undtagelse herfor, og udvalget er enormt. Mest spændende er vinene der er fremstillet af blandingen af de klassiske internationale druer, og de lokale druer, som sjældent eller aldrig ses uden for Italien - eller sågar uden for den pågældende region.
Det nordøstlige Italien er udpræget hvidvinland. Især Friuli kan producere nogle friske, skarpt definerede, frugtrige og meget elegante hvide vine, mens den østlige del af Veneto giver lidt mere komplekse, men meget lækre hvide vine, der sagtens kan konkurrere med de bedste hvide vine fra resten af Europa.
I det sydlige Italien er det de kraftige vine, rige på alkohol og smag, men med en mindre finesse der præger billedet, men efterhånden som temperaturregulering og rustfrit stål vinder indpas hernede også, vil der komme nogen fantastiske hvidvine fra de sydlige regioner, da der her er garanti for perfekt modnede druer hvert år.
De fleste af vore producenter laver hvide vine. Herunder kan du se den komplette liste:
Udover de listede vine kan vi have restpartier af andre spændende hvide vine. Kontakt os og hør nærmere.
Klik på de enkelte vine for at få flere detaljer.